Výkony fotbalistů

14.06.2008 13:44

V současnosti, během mistrovství Evropy, je kopaná u nás sportem č. 1. Přestože považuji fotbal za velké drahé divadlo a hrubý sport, tak alespoň zápasy našich a výsledky ostatních týmů průběžně sleduji. Nemíním nyní komentovat jejich hru stylem „hráli dobře – vyhrajeme – nevyhrajeme– postoupíme“, jak asi mnozí očekáváte.

Zaujaly mne statistiky výkonů hráčů, uváděné v médiích. Tedy konkrétně rubrika „kolik toho naběhali a jak rychle?“pro zápas našich proti Portugalsku 11.6.08 (zde) .
Z našich nejvíce naběhal Sionko – 11454 m. Na hřišti strávil 90 min. (2–3 minuty nastaveného času zanedbávám).
Tedy se během těch 90 minut pohyboval průměrnou rychlostí cca 7,64 km/h. Tohle číslo mě tedy už moc neohromuje! Při chůzi po rovině se s trochou úsilí dá docílit 6 km/h aniž by člověk musel běžet.
Z toho dále vyplývá, že v tabulkách uváděné rychlosti hráčů nemohou být průměrné, ale snad jsou to nejvyšší, které jim byly naměřeny (třeba i na 10m úseku). Potom například „rychlý útočník“ Baroš by uváděnou maximální rychlostí 23,25 km/h zdolal běžnou sprinterskou stovku za 15,48 s. No comment!
Takhle, do „atletické mluvy“ interpretované „výkony“ mě tedy vůbec nenadchly. A co vás ? Je fotbal spíše než sport jen velké divadlo? Nebo se mýlím?

PS: určitě mi někdo najde vysvětlení, že uváděné údaje jsou za těch a těch podmínek, tak a tak měřeny (upřímně jsem po způsobu a podmínkách jejich určení nepátral). V tom případě jsou ale uváděné hodnoty hausnumera, která o ničem konkrétním nevypovídají! Howgh.

Zpět

Diskusní téma: Výkony fotbalistů

Datum 16.06.2008

Vložil Priba

Titulek kopálisti

Odpovědět

Po včerejšku s turkama je pro mnohého fanouška fotbalu pojem fotbal = shit. To co prachatí umělci včera předvedli vytočilo nejednoho člověka, který byl ochoten strávit u fotbalu nějakou tu chvilku.
Normálně zůstávám klidný, včera ne. Druhá půlka byla neuvěřitelná, chápu že se někdy nedaří, ale když už nestojím za nic, snažím se aspoň o něco. Nestojím, otravuji turka při zpracování, hlídám protihráče aby nebyl volný, prostě něco dělám. Čuměli a stáli. Nosánky byly nahoru a tak to takhle dopadlo.
Být fanouškem co rozbil pokladničku a vyjel si to užít na vlastní voči, čekal bych teď na letišti s klackem a každýmu našemu profíkovi dal po zádech.
Prý jim chybělo kousek štěstíčka píšou, ...zase si dělají z lidí prdel.
Zkazili náladu všem, co čuměli do půlnoci na televizi a ráno šli do rachoty.
Je rozdíl prohrát se ctí a nebo vypadat jako hňup.
Ježiš proč já tím fotbalem ztrácím čas, když mám tolik práce. Zdeno založ jinej blog, tenhle sport už je jen o úplatcích a donekonečna ležících simulantů, co pak stoupnou a nic jim není. brou

Datum 16.06.2008

Vložil bigZ

Titulek Re: kopálisti

Odpovědět

Jasně, máš pravdu. Já jsem se k včerejšku nikde ani nevyjadřoval. Jasně, štěstí je věc vrtkavá a někdy může hrát velkou roli. Ale s Turkama to nebylo o tom, že by se štěstí odvrátilo!
Mne jen v půli týdne překvapily přepočty výkonů, viz. původní komentář... Teď čekám, až se mi dohrne video z plecháče na disk a mezitím koukám, co je na webu novýho. Na druhou stranu – aspoň máme zas na nějakou dobu po choutkách zabíjet čas u TV.
Taky brou

Datum 14.06.2008

Vložil Přemek "Mr.Gentleman" V.

Titulek Divadlo

Odpovědět

Řekl bych, že existuje sport a "sport". Je sport - jakýkoliv - kterému se věnujete, proto, že vás baví, že vám přijde prospěšný. Tam ostatně začíná asi většina sportovců. Pak jsou tu ale davy - většinou nesportovců - které baví nějaký sport sledovat. U "menších" sportů probíhá všechno ještě dejme tomu normálně, ale zejména u onoho fotbalu nebo hokeje na vrcholové úrovni už vlastně o nic jiného než o divadlo pro dav a velké peníze nejde. Tam přece nejde o sportovní vyžití, nebo o zdraví prospěšnou činost. Tam jde jen o "chléb a hry". Dát davu po čem touží a vydělat na něm ohromnou sumu peněz. Jednak hráči berou horentní sumy (jsou to extra dobře dotrovaní "herci") a za druhé se zároveň "sportuje" i na úkor zdraví hráčů, nikoliv pro jejich zdraví. Je třeba více boje, více agresivity, více krve, výkonu a všeho, protože to slabší již bylo viděno. Jde o psychologii davu, který se potřebuje s někým sžít a cítit se jako někdo a toto mu fotbalisté, či hokejisté prodávají. Každopádně se skutečným sportem to už má pramálo společného...

Počet návštěv od 21.4.2008     [CNW:Counter]